EMI (Eye Movement Integration)

Wat is EMI?

EMI staat voor Eye Movement Integration en is ontwikkeld in 1989 door Connirea Andreas (Phd) en Steve Andreas (MA). EMI wordt gezien als een neurotherapie gecombineerd met psychotherapie en is een middel om de onbewuste neurale netwerken in het brein te activeren om zichzelf te helen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oogbewegingen verbonden zijn met de reacties op traumatische ervaringen. Tevens toont het aan dat er via diezelfde oogbewegingen, ook een verbinding is met het verwerken van traumatische ervaringen. Dit maakt de ogen de perfectie ingang naar het brein, waarde traumatische ervaringen liggen opgeslagen.

Wat doet EMI?

EMI helpt het brein dat te doen wat het eigenlijk gedurende de slaap had moeten doen, namelijk informatie verwerken en doorsturen naar het lange termijn geheugen. EMI maakt gebruik van soepel volgende bewegingen van de ogen, Smooth Persuit Eye Movement. Dit zijn de bewegingen die gedurende de slaap gemaakt worden om informatie te verwerken. Door het volgen van deze (SPEM) bewegingen met onze ogen, wordt het brein aangezet zichzelf volledig te scannen en alle relevante informatie te verzamelen over de traumatische gebeurtenis. Het brein voegt al deze puzzelstukjes weer bij elkaar tot een duidelijke puzzel. Doordat EMI het natuurlijk ritme tussen de linker en rechter hersenhelft herstelt, kan de puzzel van de gebeurtenis naar het lange termijn geheugen worden overschreven. Met als resultaat dat de triggers geen effect meer hebben op het brein en dat de gebeurtenis een andere betekenis krijgt.

Wanneer EMI?

EMI is geschikt voor alle pijnlijke, terugkerende herinneringen. Dit kan een eenmalige gebeurtenis zij, of iets wat zich herhaald heeft in de loop van de jaren. EMI kan succesvol zijn bij o.a.

 • Fobieën
 • Fysiek, seksueel of psychologisch geweld
 • Rouw
 • Angst voor bv. vliegen, honden, tandarts, falen
 • Pestverleden
 • Burn-out
 • Ongevallen
 • Psychologische aspecten van ziekten
 • Jeugdtrauma

Hoe gaat een behandeling?

Aan het begin van de therapie is er een uitgebreid onderzoek van de triggers en de mogelijke oorzaken van de klachten. Daarnaast wordt er gekeken of EMI de juiste vorm van therapie is voor dat moment. Tijdens de EMI-sessie zal de therapeut 22 verschillende bewegingen maken met de vingers, die met de ogen worden gevolgd. Deze bewegingen zijn op een tempo dat goed te volgen is voor de patiënt. Tijdens het maken van deze bewegingen worden er sleutelwoorden herhaald, die betrekking hebben op het trauma dat wordt behandeld. De stresslading van het trauma zal in de loop van de sessie verminderen. De EMI-therapie zal afgerond worden als de stresslading van de herinnering af is.

Wat kunt u ervaren?

Tijdens de sessie kunnen er oude emoties omhoog komen. Ook kunnen er geluiden, beelden, geuren, smaken of lichamelijke sensaties worden ervaren die te maken hebben met het onderwerp waaraan gewerkt wordt. De EMI-sessie duurt gemiddeld 90 minuten, met voorbereiding en integratie kan het tot 2 uur duren. Naarmate de stresslading verminderd zullen de sessies korter duren. De tijd tussen twee sessies is twee weken. Deze tijd heeft het brein nodig om de sessie te verwerken. Enkelvoudig trauma kan binnen 2 à 3 sessies opgelost zijn. Voor meervoudig trauma zijn meerdere sessies nodig.

COVID-19  update 😷
 1. Wij verzoeken u vriendelijk om bij een bezoek aan onze praktijk een mondkapje te dragen.
 2. U dient alleen te komen zonder begeleiding (uitzonderingen zijn bespreekbaar)
 3. Maximaal 5 minuten van tevoren aanwezig.
 4. Bij binnenkomst dient u direct uw handen te desinfecteren
 5. Gebruik van het toilet uitsluitend in noodgevallen
 6. De kleedkamer is gesloten, gelieve thuis om te kleden
 7. Raak zo min mogelijk de deurklinken aan, wij openen en sluiten de deuren voor u.
 8. U dient zelf een grote handdoek of badlaken mee te nemen.